Monday, April 14, 2008

Rumahtangga: Perkara2 yang membuat Suami Bengang

1. Memperkecilkan suami dihadapan orang lain antara sedar dan tidak walaupun ianya benar, eg. "Hubby i tu kan kan .. memancing ikan pun dia tak tau.. bla bla bla.. "

2. Menganggu suami dengan menelefon dia terlampau selalu sangat dan selalu dimasa yang salah, eg. "Hello, abang ada meeting ker tu, sorry la cuma nak cakap..malam nih kita goreng taugeh dan tauhu cicah sos tomato jer ..ok tak? "

3. Terlalu suka mengemas rumah / mengalihkan barang sampai suami tak jumpa barang-barang yang disimpan beliau.. ie. "Kita dah simpan pancing tu kat dalam stor, entah la ikat kat atas palang mana satu.."

4. Mengambil muka surat atau bahagian tertentu dari surat khabar dan menyusun surat khabar dengan cara yang amat salah..sampai tidak dijumpa mana-mana seksyen yang hendak "Bang, sport section tu ayang dah buat bungkus buah papaya....dah mengkal merah dah.."

5. Memotong mana-mana bahagian majalah dan juga suratkhabar atau apa-apa bahagian dari mana-mana printed matter sampai berlubang sana sini dan si suami tak sempat baca/tengok "Eh, kita suka la news pasal TV plasma tu..kita dah potong simpan..."

6. Menyuruh suami agar membeli itu dan ini dalam perjalanan balik dari opis sedangkan nak pergi pasar/supermarket cuma esok sahaja atau baru semalam telah ke pasar. ie. "Bang.. semalam kita tersinggah spa, lupa beli garam, gula, beras dan susu budak kat TESCO sebagaimana dalam list....boleh singgah tak mana mana ..pleaze? "

7. Tidak memberi arahan/instruction yang jelas kepada suami bila menyuruh dia membeli sesuatu dan kemudian memarahkan/menyalah kan suami. ie. "Saya kata beli susu cair dan ising gula, apasal awak beli susu dugro dan gula getah ... kan lain tu!!"

8. Membuat temujanji dan aktiviti sosial tanpa mendapat persetujuan suami terlebih dahulu ie. "i dah confirm malam Jumaat nih nak party tupperware kat rumah cik minah,you tak ada program tahlil kat mana mana kan ?? "

9. Mengubah barang, tempat buku atau tools atau apa-apa setting di PC tanpa memberitahu suami. ie. "screensaver u tentang gambar 80 kilo marlin dengan you tu i dah tertukar jadi gambar Farhin Ahmad..."

10. Bercakap/bersembang di telefon dengan kawan-kawan sewaktu malam selepas 10 pm bilamana nak beristirehat dan ber...ber... .ie. " pot pet pot pet pot pet pot pet pot pet pot .."

11. Menjemput tetamu atau sesiapa sahaja datang kerumah tanpa izin suami. ie. "malam nih i jemput lina dan anum datang dinner rumah sebab hubby dia orang outstation, ok kan kan kan"

12. Berpakaian kusut masai dengan t-shirt terkoyak dan kain batik lusuh dan rambut tak terurus serupa langsuyar dan muka tak bermekap serupa mayat dirumah... tapi cukup segak dan cun bila nak keluar rumah. ie. "..oh baju-baju cantik tu cuma untuk ke kenduri kawin dan dinner jer, kat rumah pakai coli koyak pun dah cukup seksi kan bang .."

13. Mengambil masa yang cukup lama bila bersiap macam pengantin bila nak keluar kemana-mana dan membuatkan suami tertunggu dan terus tertidur. ie. " sorry la i tak tau baju kebaya mana yang paling jarang so kena pilih betul betul .."

14. Dengan sengaja atau tidak sengaja terlupa menyuruh maid atau diri sendiri membasuh atau mensterika baju atau seluar yang telah dipilih untuk dipakai dihari berkenaan. ie. " eh baju tu masih berendam dalam besen lagi..nak pakai jugak ke baju basah tu.."

15. Dengan sengaja atau tidak sengaja menyebelahi anak anak bila suami sedang hot dengan budak budak tu..ie. "..eh biarlah budak budak tu pergi ladies night, bukan nak tinggal rumah kawan dia tu seminggu.."

16. Tidak suka mandi dan bersiap awal pada hari cuti dan hanya bersiap bila nak dekat asar sahaja. ie. "...nak mandi buat apa awal awal bukan nak pergi jalan jalan mana pun.."

17. Suka melengah lengah kan masa bila nak bersolat berjemaah atau beribadat dengan melencong ke dapur, bilik budak budak atau buat benda benda lain. ie. "..awak solatlah dulu, saya nak abiskan rancangan Melodi nih.."

18. Mengganggu suami yang sedang tengah tengok tv. ie. "pasukan hijau kuning tu sampai mati tak akan dapatkan Kaka, mari tolong saya potong ayam nih.."

19. Asyik bercerita tentang diri sendiri tanpa memberi peluang pada suami untuk bercerita jugak. ie. " U tau tak kat opis tadi, i rasa nak massacre client tu u tau tak.. then lagi, waktu balik tadi nasib baik opis boy tahan I ..then lagi tak tak ...then today.. then tadi..u tau tak...semalam u nak tau....bla bla bla bla."

20. Membebel dan berleter tak renti-renti tentang hal-hal yang amat kecil dan di ulang tayang semula tiap tiap hari. ie. " I dah kata jangan kasi budak budak tu prepaid, kan sekarang dah ...bill.. bla.. bla.. bergayut bla bla bla bla...ini semua salah you"

21. Memfitnah dan menuduh suami tanpa usul periksa. ie. "Eh cik abang, awak nih ada affair ke? Apasal sms beep beep beep tak henti henti nih...GRO universiti mana pulak awak nak nih..."

22. Menceritakan hal rumah tangga pada orang lain dan memburuk-burukkan suami @ keturunan suami @ asal usul suami. ie. "..eee U tau tak hubby i tu makan makanan petai jeruk.. eeeii peliknyer!!"

23. Dengan sengaja atau tidak, gagal memasak masakan yang suami nak makan. ie. "..Apasal u tak cakap tadi kata u nak makan gulai kari dan rojak pasembor...i dah masak pai daging dan spaghetti kambing .."

24. Meminjamkan harta-benda suami pada orang lain tanpa kebenaran. ie."..Adik u datang tadi nak pinjam berus gigi, sebab dia punya dah rosak.."

DAN AKHIR SEKALI

25. Sengaja melengahkan untuk masuk tidur tanpa sebab-sebab yang munasabah di malam Jumaat. ie. "..You tidurlah dulu, i nak habiskan tengok drama Susuk nih dulu then nak masak nasi lemak siap siap untuk breakfast dan nak masukkan pakain dalam laundry then kemudian nak kacau dodol....."

(Hee... hee..... No English translation, sorry!)

8 comments:

Madam Tai Tai said...

MrsNordin,

I believe the ULTIMATE perkara that makes my hubby bengang is No.25!! LoL!

Only that can make him merajuk with me for days.

Where did you get this list?

U.Lee said...

Hello Mrs Nordin, What with my 1952 Bahasa, I managed to understand 23% of your very eloquent posting.
But I better not attempt try reply in my Bahasa, might tulis sala, nanti jadi like marriage proposal pulak, ha ha.
Your hubby not familiar with fishing? Dia orang golf? Ha ha.
Wa, dia suka makan 'petai jeruk'? Ini kalu makan before taking a long flight...ha ha.
Rojak pasembor? Now you making me miss Penang. Used to eat that at Gurney drive or Pulau Tikus once a week old days.
But petai jeruk? I'll give that a pass. ha ha.
You know Mrs Nordin, there is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful lady like you in the act of cooking dinner for someone she loves.
You stay easy and happy cooking, Mrs Nordin. Senang datang, ya. Best regards, Lee.

Kmar said...

BJ,

I just couldn´t stop laughing... ha.ha.ha..... a real good one.

My hubby yang PALING BENGANG is No 18 especially bila Real Madrid or MotoGP is on tv. Kalau letak bom kat sebelah telinga dia pun, tak dengar!!!

MrsNordin said...

Madam,

Someone sent it to me via e-mail. I thought it was hillarous and posted it here.

For Chepul, memang No. 25 tu lah pantang dia!! Hee.. hee.. So, kalau nak buat nasi lemak, buat pagi2, ok. And jangan basuh rambut di malam hari!

MrsNordin said...

U. Lee,

"... there is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful lady like you in the act of cooking dinner for someone she loves..."

I think you've been watching too much of Nigella. No one cooks the way she does in her kitchen. No sweat, very elegant, and her clothes? Who cooks in the kitchen wearing a denim jacket??!!

But yes, she is every man's ultimate dream woman ~ Big b**bs, great cook! Hee.. hee...

Cheers!

MrsNordin said...

Kmar,

Letak bom pun tak dengar? Hee.. hee.. sama lah tu.

Actually, I do all the 25 things listed (oppps..No, I don't do No. 25) and I'm very sure my husband selalu bengang dengan I. Cuma dia tak cakap je. Tapi kadang2 tu, kena jugak tempias nya...

Superwomanwannabe said...

Alamak J..I always call him masa tak appropriate. Ok lah I know now not to do it- heheheheheh

Eta My said...

Bj...wah..banyak punye list maa...

Please come up with perkara2 yang membuat isteri bengang..pulak la..baru adil..another survey?

Baru la..lagi ..menarik-narik orang nak mai singgah kat blog puan Nordin ini..best!

ta ta!