Wednesday, September 03, 2008

3rd Day Puasa

Hello! Third day puasa today, huh? And my second day in the office this Ramadhan. The office is so cold, I tell you. I had to bring a cardigan from home. Ada orang siap bawak kain pelikat to keep warm! I yet have to see someone using a muffler. Hee.. hee..

Yesterday, we berbuka with simple dishes je. Ayam goreng, kuah lemak semalam, pecal (yang tak habis dari hari tu) and sambal tumis udang & petai. Tercapai jugak cita-cita I nak makan sambal tumis udang after reading some of your juadah berbuka.

After berbuka, releks.. watched TV while Nizzar was busy playing in the room. MrNordin was busy fixing the TV downstairs which had some problems with the transmission. I heard him going in and out of the house (pegi kedai) several times.

By 9.30pm, budak kecik tu dah nak tidur. So I lied down next to him in bed (hoping to get up again after he had gone to sleep), but the next thing I knew, MrNordin woke me up for sahur! Hee.. hee... tak sedar langsung! I was completely knocked out!

I think, I'm a hopeless wife/mother when it comes to bulan puasa. Selalunya, emak2 yang akan bangun dulu for sahur kan? She'd go to the kitchen, jerang air, panaskan makanan or prepare the meals, and then kejutkan suami and anak2 untuk makan sahur. But in my household, I'm usually the last one to go downstairs for sahur. The maid will prepare everything, and then she'll wake us all up (alah.. bukan prepare apa sangat pun, keluarkan the boxes of cereals je and glasses of water...)

And I yang paling susah nak bangun. Why? Because I hate to be disturbed in my sleep. And I cannot really eat anything that early. Dulu masa kecik2, my mother would force me to sit down at the dining table and eat nasi for sahur. Now, husband and kids eat oatmeal/cereals for sahur (I guess, it's tradition). Yeah, it's healthier but I can't take it. My tekak rasa kembang semacam whenever I eat oatmeal in the morning. So, I'd just go for a slice of bread or kurma. Enough.

But my "bangun sahur" ni usually lasted for a week only, at most, in the beginning of Ramadhan. After that, I can't be bothered anymore. I'd continue sleeping and just woke up for a glass of water/kurma (if I ever woke up) and then I'd go back to sleep. MrNordin would accompany the kids for sahur every morning (coz they must eat sahur) while I sleep like a log. So, after the first week of puasa, they won't set the table for me anymore for sahur coz they know I won't come down.

Teruk, kan I? Sometimes I feel bad about myself, but cannot help it... Sleep is very important to me. I suppose, kalau I tak ada maid, I would have no choice but to wake up and do what other wives/mothers usually do. Now ada maid, biarlah dia yang buat (kalau my mother tau pasal ni, sure I kena lecture!)

Entahlah, sampai bila nak berubah jadi isteri mithali... Niat tu ada, tapi tak berdaya... I wonder what the kids say about me. "Hopeless Mum!", maybe? :)

But I make up for my lack of presence during sahur in other ways. For berbuka, I'll make it a point to prepare something for the family. That time, I'm more alert. In the morning, I'd send Nadira to school and let MrNordin sleep in (when usually, he'd be the one sending Nadira to school). When he comes home from work, makanan dah terhidang. Dia cuma perlu basuh tangan je & terus makan. Lepas makan pun, he can just wash his hands and go up to rest. I'll do the clean up.

So, I'm not too bad lah...

Today, MrNordin is leaving for JB, coming back on Friday. Petang ni berbuka, makan simple2 je lah, just the 4 of us. And for sahur, err... I'm already planning not to wake up. Boleh?

30 comments:

Ezza Aziz said...

Mrs Nordin,
Biasa la tu,selalu nye working mothers macam tu .apalagi kalau ada orang yang boleh di harap kan untuk bangun sahur. Dont feel bad about that. Adik I yang duduk dengan abah I tu anak dia 5 orang lagi. Tak pernah bangun untuk menyedia kan sahur. Abah dan makcik I pulak yang mengetuk pintu bilik dia laki bini hari hari untuk makan. Shes the last person yang sampai kat meja makan tu. Macam saya ni lain laa,kita tak kerja macam you. Itu je la sumbangan untuk family. Semuga happy selalu . Nizzar tak nakal lagi ke?

Anonymous said...

Mrs N,

Dulu masa single pun jarang sahur, tapi husband kata lepas kawin kenalah bangun. As long as Mr N ok with it tak apalah. My current maid ni sahur minum je, mula2 risau gak I, oh no, don't tell me I kena bangun awal to cook rice (hubby likes newly cooked rice). Nasib baik dia bangun tolong panaskan apa2 yg patut. Sometimes the kids eat cereals, ikut mood. Sometimes I kena juga prepare simple dishes or buat nasi goreng. Kids wake up at 5 and terus siap pergi sekolah, same as me and hubby, so bulan posa I'm always the first in, sempat take a nap kejap kat ofis.

Kiranya you baiklah, tolong clean up after berbuka. That's my maid's job, I like cooking it's the cleaning yg I lemah. Anyway, every night I have to sit with my eldest daughter, preparing her for UPSR..I yg lebih stress. Eh sorry, a bit lengthy my comment.

Busybody

MrsNordin said...

Ezza,

Now that you've put it that way, rasa macam buruknya perangai I ni..

Kalau I duduk dengan my parents, I don't think I'll let them wake me up for sahur. Dari kecik sampai ke besar, tak kan mak bapak jugak yang kejut sahur? (actually, come to think of it, my parents & in laws still do ~ they call to wake us up!)

Bila I dah tua nanti, macamana lah agaknya? Anak2 kut yang akan kejutkan I? Hee.. hee... No lah, I'm sure I'll change somewhere along the way.

Nizzar? He's ok. Nakalnya masih sama tapi I masih boleh tahan sabar. Thanks for asking!

MrsNordin said...

Busybody,

So far, MrN tak de lah kata apa. Nasib baik dia bukan jenis yang kena makan nasi pagi2. Kalau tak, sure teruk I!

Good lah you rajin macam tu. Nanti suami akan sayang kat you lebih. Anak2 pun sama...

I don't quite like cooking, but I suka bab-bab mengemas.

Good luck for your daughter's UPSR!

AuntieYan @ Makcik Blogger said...

Salam Ramadhan Mrs.N,

Masa Auntie anak dara dulu, memang malas sungguh nak bangun sahur ni, tapi, bila balik rumah parents, memang maklah jadi tukang kejutkan, bila bangun semua dah ready...rasa guilty juga...tapi buat bodoh je...
Bila dah kawin, terpaksalah bangun sahur sebab my Cik Din (my hubby )kena makan nasi, kalau tidak dia sakit perut.

Tak susah mana pun sebab dah biasa bangun awal setiap hari dan memasak sebelum ke ofis.

Selamat berbuka.

Ezza Aziz said...

pasar Ramadhan kat Meru! Jauh la dik tapi sana banyak masyarakat Jawa. Orang Jawa ni ada macam macam kueh yang pelik tapi sedap. Tapi saya ni jarang pergi pasar begini. Jem teruk punya. Apa lagi Jlan ke Meru tu tak pernah berubah sejak dulu lagi. Jangan la u rasa teruk bila I citer pasal adik I yang malas bangun sahur tu. Pada saya bende ni biasa jer. Sekarang ni anak dia pulak yang menyiap kan sahur kalu balik cuti dari U...Nak buat macamana !

Waterlily said...

Hi MrsN

What trivial worries you have...trivial because no one in your house has been complaining kan?

I ni, sejak jadi surirumah, pun tak pernah jadi the first yang bangun sahur...but everytime, I orang yang kedua le bangun, tolong kemas meja, hidang itu ini. My maid akan panaskan semua makanan..yang laassst sekali bangun, everytime, without fail, is my eldest son...itu pun after I made 3 -4 trips nak kejutkan dia. Kalau dear hubby ada, he will only get out of the bed when I told him food is ready, even though masa I bangun tu mata dia dah terbukak besar...heheheheh..pelik kan?

Lain padang lain belalang, I dengar you all sahur dengan oat/cereal pun rasa pelik. Tapi itu kan kebiasaan you all..so why worry? Akuna metada...

MrsNordin said...

AuntieYan,

Sumpah rasa guilty bila tengok makanan dah terhidang, kan? Tapi buat bodoh je lah... heh.. heh...

I tabik orang yang masak dulu kat rumah sebelum pegi kerja. Dapur I memang tak pernah berasap lah kalau pagi2 cam tu. I think, kalau I masak pagi2 sebelum ke office, husband I hantar pisang ke masjid kut!

Selamat berbuka to you too!!

MrsNordin said...

Ezza,

Kah! Kah! Anak dia pulak yang siap kan sahur? Agaknya, I tua esok macam tu lah agaknya... kesian anak I!

MrsNordin said...

Waterlily,

Just this morning masa sahur, Nadim was saying, "I peliklah dengan my friends, they all makan nasi for sahur. I don't understand how they can eat rice in the morning!"

I told him, "They all dah biasa makan rice, that's why.. " I malas nak made it an issue. I'm sure his friends find it very weird that Nadim eats cereals for sahur!

I found it strange also in the beginning, but now, bila bulan puasa, they'll buy their supply of cereals & oat for sahur while I really can't be bothered about food. Apa yang ada, I makan.

Eh, are you still in KL?

wanshana said...

Thank God for my maid!

I had experienced Ramadhan without a maid - and it was hell, maaaann, especially for sahur.

For berbuka, no problems - either tapau, eat out, or eat at my Mom's or my MIL's. For sahur - no choice. Have to become isteri and ibu mithali sepanjang Ramadhan.
Punya lah liat nak bangun to siapkan food for the family masa subuh sepi'e!

Now, my maid would knock on the door at 5a.m, and when I go down, semuanya sudah siap berhidang. Aaahhh...Bliss!

MrsNordin said...

Shana,

Phew... I'm glad I'm not alone!!

Anonymous said...

BJ,

My maid does everything be it sahur or berbuka... hehehe if I was without a maid (which was masa baru kahwin), we'll have an early sahur (b4 we sleep) and just b4 imsak we all bangun to drink water ajer. I know its a bad habit but that's the way we like it hehehe

I do not even bother to wake up if I "cuti" ehehhehe just because I function better with sleep (and I am sure u do too).

We all have our ways and no matter what other ppl do kan BJ, we cannot be like everyone else. We just be ourselves.

Selamat Berbuka.

Aida - internet at home went kaput semalam grrrrrrrrr

Madam Tai Tai said...

Hi BJ,

Tak yah bangun sahur or bangun sahur last is a luxury I can never have now. I lah tukang masak (sahur kena masak sayur or goreng telur), tukang *enghangat makanan (sorry keyboard rosak sikit so some letters are not visible), tukang letak *inggan dan gelas, tukang kejut suami dan anak2.

In my house the children eat rice. Che*ul tak tentu. I will have my Herbalife. So mcm2 kerenah *agi2 di kitchen. *onat den!

Kak Teh said...

Mrs N - I am maidless in London and even if i have one i wouldnt know how to deal with her. anyway, so far buka puasa and sahur no problem. Even terawikh no problem. Last year i did have problems all because of my diet - selepas berbuka i terus lembik! I think it is the sugar rush. This year I try not to take any sugar first masa berbuka. Makan pun slow slow sikit.
Our berbuka and sahir are quite simple - in fact macam normal dinner saja. Tapi waktu puasanya panjanggg!
selamat berpuasa hari ke empat. We are still in hari ketiga.

IBU said...

Mrs N

U r not alone. I tell you ... here are some more I think: Joe, Shana, Abid, Onair, Reha, and.... hehehe.... guess who? Tu lah... 5 tahun dah practice, bangun sahur food, dah ready atas meja. hahaha..

I lagi teruk lah agaknya, sbb tengok food dah terhidang atas meja for sahur - tak rasa guilty pun? Alahai.... kesian la pulak Bibik. X per, X per, nanti belikan baju raya bling bling. hehehe...

p/s I have to bangun sahur coz I have to suap kan Hafiz.

Anonymous said...

it is so sweet of mr nordin to bangun just to temankan anak bersahur.

lucky u!

MrsNordin said...

Aida,

looks like we're in the same boat, huh? I'm glad... :)

So, your internet dah ok? Hubby is home for the weekend??

MrsNordin said...

Hi Gina,

Hee.. hee.. kesian you! You tak kerja, what... ok lah. I'm sure Cheps will love you for that!

If I'm like you pun, I'll do it kerna terpaksa... sabar je lah!

MrsNordin said...

Hi Kak Teh,

I remember when I was in the UK, memang panjang waktu puasa. Sometimes, we broke fast at 8 or almost 9 pm. Tapi tak de lah rasa lapar sangat. I guess it's the weather...

Selamat berbuka!!

MrsNordin said...

Ibu,

Yeay!! Great news!! Kalau ramai geng yang sewaktu dengannya, then I won't feel so bad. Sungguh tak ku duga!

Lucky you have such a good maid. Senang hidup, kan?!!

MrsNordin said...

Hi Anon,

He wakes up every morning because he needs to eat sahur and have his last cigarette before imsak. That's why...

Superwomanwannabe said...

Hi J

I dah kena train makan nasi lauk masa sahur...and light meals for buka.


Nadine mengada ngada kena ada lauk yang berbeza each meal . Bapak dia tak cerewet langsung.

My maid cook lah of course.Alah tambah satu lauk like ayam goreng or sayur je.

I memang kaki tido. Not good as its ramadhan and i should try to ngaji or what. Tapi tidor tu best....

Eta My said...

Bj, masa zaman anak daa..starting dari stf lagi...bole dikira hari pi sagur..kesian Leelany..dia rajin gak tapaukan...miss her!!

Masa baru kawin..ade masa angin kureng gak...esp masa cuti...ade excuse..kejutkan hubby.."Ayah, sahur le ngan budak2..kita cuti nih!!" sambil merengek..haha!

Even lepas kawin..esp bila balik rumah my mum...sesekali ngelat gak...semua dah siap...hehe..besh..dimanja-manjakan..kekadang My hubby and my late dad lak yang meriahkan dapur...(sah!!..aku memanjakan diri..)

But now..tak de choice kena berusaha bangun sahur..kalu tak pedih perut..apetah lagi 'pembawakan'...

Yesterday 15th years' anni..bila diingatkan balik..ade gak hari-hari yang tak bersahur..samada tak kunci jam..atau..harapkan orang sebelah..yang kunun tak dengar juga jam..atau..letih(ehem..ehem..)...:D shian budak2..

Jgn guilty bj dear...we cd always make up for other time..other things..semuaahnya...anak and hubby akan ingat punye..and still we r the queen in their eyes...bestkan!

MrsNordin said...

Hi Shila,

Haa.. ni baru timbul. Where have you been?

Ada maid boleh tolong sediakan makanan for sahur, ok lah tu. But how do you eat just light meals for berbuka? Tak lapar ke?

Ini ikut stail orang alim2 ni..:) Miss you, babe...

MrsNordin said...

Eta,

Hee.. hee... kelakar I baca comment you! Letih?? Hmmm.... kesian budak2. Well, ibu & ayah dia kena jugak spend some quality time, kan? Tambah2 bulan ramadhan ni... time constraint lah katakan!

Anyway, take it easy and take care!

Anonymous said...

Yes BJ, my hubby will be home in time for sahur esok ....

I am so looking forward to the break from work .... and spending time with the family.

How was the time apart for u? OK tak? Tak rasa sgt kalau tak der issues... tapi kalau ada issues masa tue la rasa tension cos ur best friend is just not there at a time u need them the most.

Aida - was close to a breakdown two days ago ehhehehe (but have collected myself again)

MrsNordin said...

Aida,

Sorry to hear about your "breakdown". No wonder senyap je...

So far, the time apart is manageable coz I've been busy. Kadang2 tak sedar dia dah balik! But he doesn't go for too long pun... 3 days the most. Like today, I should expect him to be home by 9pm. Yahoo!!

Have a lovely weekend!

Anonymous said...

Bj
Aku ni dah 12 tahun maid yang prepare for sahur. Dahlah we don't eat leftovers masa berbuka...sebab IQ dan the kids suka makan yang kering2 jer...Well, my maid is going back on 24th Sept and that means I have to get up at 4am for at least a week to prepare sahur for them. Standard menu telur dadar, ikan bilis goreng or daging goreng and sardin.

Anyway, kalau balik rumah my in laws, she will wake us up for sahur...

Selamat Berbuka

Dada

MrsNordin said...

Hi Dada,

Merasa lah engkau maid tak ada ni.. tapi kalau husband and kids tak cerewet, tak apa. Dapat yang sorang nak makan nasi, sorang nak makan spaggethi, sorang nak makan steak, mampus!

Bila nak berbuka sama ni?